Tuesday, February 25, 2014

honeymoon ke krabi & bajet perbelanjaan..











salam dan selamat pagi..ni ade pengalaman menarik aku yg aku nak cerita sikit..lepas 2 minggu hari aku kahwin..aku pun buat keputusan untuk honeymoon di krabi..mule2 planning nak pergi tempat lain..nak pergi bandung..tpi last2 minit tukar ke krabi..hehe..so pade aku krabi ni memang seronok lah untuk yg nak pergi honeymoon..tempat memang rileks..pulau2 dorang cantik..memang x dinafikan..tapi sebenanye aku x minat pergi pulau2 ni..sebab ape?sebab aku x nk kulit hangus..tpi nk merase jugak..sebab ramai kate krabi memang cantik..fikir punye fikir last2 book tiket ke krabi jugak..memang mahal time aku booking tu..last minit bo0oking lah kate kan..harga dlm RM900 termasuk tax..mahal kan?tpi disebab kan mak mertua yg sponser tiket flight aku da jimat kt flight..

sekarang aku nak cerita bajet belanja kt sana pulak untuk 4h 3m..aku pergi krabi ni hanya bawak 19220baht..bersamaan RM2000 malaysia..memang duit dorang da mahal sikit..tpi aku syor kan kalau yg nak pergi tu..tukar siap2 kt sini..sebab tukar kt krabi memang mahal gile..mcm kt sini tukar 1000baht hanye kene bayar RM100.40 je..kalau kt thailand korang tukar 1000baht bersamaan RM107.00..byk kan beza?so pendapat aku..korang tukar siap2 kt money changer kt pasaraya2..atau bank sini..jgn tukar kt air port atau thailand..rugi nanti..

__________________________________________________________________________________

1st day - hari pertama aku sampai ke air port krabi..ok..memang blur sikit..sebab aku x pernah sampai situ..sampai2 check passport..lepas tu keluar air port korang carik taxi/van untuk hantar korang ke lokasi..tpi biase nye kalau g krabi mesti dorang akan pergi ke aonang beach..kt situ je tempat menarik berdekatan pantai..mcm aku..aku da siap book hotel awal2 kt agoda & print list..tunjuk je kt driver taxi tu resit hotel..nanti dorang akan hantar korang ke situ..naik taxi harga dlm 600baht (RM60)..nasib baik time aku sampai tu ade pasangan laki bini pun nk pergi ke aonang jugak..so aku share 1 taxi dgn die sorang separuh..so da jimat 300baht(RM30)..nasihat aku..time sampai airport tu..korang try cari group ajak join taxi..korang jimat nanti..

hari pertama aku sampai aonang..1st mesti aku akan check in dlu..time aku check in tu..bilik masih blm ready..so kene tunggu dlm 3 jam mcm tu..sebab aku sampai awal..sane time lambat sejam dri malaysia..sambil tunggu tu..aku carik sewa motor..motor sewa sehari dlm 200baht(RM20)..so aku sewa untuk 3 hari je..sebab hari keempat aku da balik..total (RM600baht)..pusing2 lah kt area pantai..carik kedai mkn yg halal..mkn kt sane memang mahal sikit..nak kate kan duit aku byk abes kt mkn jelah..mcm nasik goreng die harga dlm 800baht(RM8)..tpi puas hati..sedap..aktiviti hari pertama x pergi mane sgt..cume pergi jalan2 carik mkn..& carik tour untuk ke pulau2 krabi..aku recomanded kroang x payah amek tour yg ade promote dri malaysia..aku pergi memang redah je..sebab kt sane memang x de masalah..korang boleh cari sendiri..x payah gune agent..rugi duit korang..korang jln je tepi pantai aonang..ade kedai2 promosi tour ke pulau2 dan aktiviti lain..yg penting korang kene pandai speaking & pandai tawar harga..aku booking tour ke phi phi island untuk hari kedua & elephant tracking/tiger cave untuk hari ke 3..2 org dlm 1000baht (RM100) untuk phiphi island & 800baht(RM80) untuk ke elephant tracking/tiger cave..nanti dorang akan kasi korang mase..esok nye korang tunggu je depan hotel..ade cab dtg jemput korang bawak ke tempat korang book tu...so settle untuk aktiviti 1st day..

___________________________________________________________________________________

2nd day - ok..hari kedua pulak..mase untuk ke phiphi island..aku bangun tdo..siap2 untuk tunggu cab dtg jemput aku ngn bini aku..cab dtg dlm 8.30am..dorang sampai..bawak aku ngan bini aku terus ke jeti..so sebelum naik boat..dorang akan buat check list dlu..settle je..korang terus naik boat..dorang akan behenti singgah setiap pulau naik speed boat..memang jauh jugak lah nak ke pulau2..dlm 45 minit jugak atas boat..1st yg aku igt die behenti ke bamboo island..cantik pulau tu..sampai je 1st pulau aku x de fikir nak mandi..aku fikir nak cari mkn je..sebab aku x sarapan lgi..memang lapar tahap gaban..jln2..jumpe gerai kt pulau tu..order lah nasik goreng..mahal jugak..100baht..(RM10) duit kite..bini aku mkn nasik putih ngan telur je harga 80baht (RM8)..nk wat camne..x mkn kang pengsan..settle je mkn...amek2 gamba jap..pastu naik boat balik..sebab die kasi 40 minit je setiap pulau..naik lah boat balik..pusing2 tengok pulau chicken island..maya bay..last skali aktiviti snorkling sebelum pergi mkn tengahari..memang aku lansung x pandai nk snorkling ni..tpi cube jelah ngan bini aku..skali terjun memang hanyut jauh dri boat..menggelabah aku ..terus berenang naik boat balik..hehe..settle je aktiviti snorkling..terus behenti ke phiphi island..untuk mkn tengahari..memang penat lah..da siap mkn..die hantar ke jeti balik & bas cab da tunggu korang untuk hantar balik ke hotel..sampai hotel memang pengsan lah aku tidur..sampai x sedar da mlm..hehe..mlm tu keluar lah naik motor..pergi pusing kedai2 cenderamata kt tepi pantai..yg penting aku pergi massage..memang terbaik lah..harga 200baht je..(RM20) untuk sorang..aku bini setiap mlm pergi massage..last skali aku pegi mkn mlm..pekena lobster..100gram 300baht(RM30)..aku amek paling kecik..adelah dlm 250gram..die kasi discount sikit 600baht..so tu aktiviti untuk hari kedua

___________________________________________________________________________________

3rd day - mcm biase..bgun pagi..tunggu depan hotel..untuk dijemput pergi ke elephant tracking & tiger cave pulak..1st destination die bawak aku ke tiger cave..aku igt ade harimau ke ape..rupenye tempat budha..ape yg ade kt situ?ade gunung tinggi yg mempunyai 1275 anak tangga..ape lgi..aku panjat lah..series memang aku x pernah rase nk terkulai kaki mcm tu naik tangga..amek mase 30-40 minit jugak nk naik tangga tu..sampai atas memang carik air mineral je..letih woo..panjat punye panjat..sampai jugak..yg ade kt atas tu patung budha besa..boleh lah untuk amek gambar..sampai atas korang leh view mcm2..memang tinggi..aku ngan bini aku berjaya sampai ke atas..aku cabar korang yg pergi krabi..panjat tiger cave sampai atas ade bran?hehe..lepas aktiviti memanjat..turun blek..untuk pergi ke elephant tracking..sebenanye bini aku yg sebok sgt nk ke krabi sebab nk naik gajah..aku bawak jugak lah..pusing2 naik gajah..die bawak lah pusing2 nek gajah masok hutan tu sume..rase mcm looser pun ade naik gajah..hehe..papepun seronok aktiviti hari ke3..settle aktiviti..balik hotel..sampai hotel start motor carik kedai mkn..mcm2 mkanan aku try termasuk mcd.."not recomanded mcd sane" x sedap..mahal pulak tu..korang pergi gerai2 tepi pantai aonang tu..lgi sedap mkn..wat pe kalau dtg krabi nk mkn mcd..malaysia pun ade..btol x?mlm pulak baru lah aktiviti shopping..beli cenderamata untuk kawan&family..settle shopping & mkn..blek hotel packing barang2 & baju..x delah esok kelam kabut nak balik..

___________________________________________________________________________________

4th day - hari last..bgun tidur..siap2 untuk tunggu taxi pulang ke air port..sambil menunggu..sempat lagi jalan kaki singgah ke tesco..depan hotel aku stay tu je..memang murah sgt barang kt tesco sane..lagi2 shampoo..byk aku beli shampoo & pencuci muka..dalam pukul 11 pagi taxi sampai jemput kami..so berakhir lah percutian ke krabi..ade rezeki memang aku nak dtg lgi..

ohh lupe..ade 1 perkara aku nak igt kan..bile aku sampai airport..ade kantoi barang..adoii..ape yg kantoi?barang2 cosmetic mcm shampoo & pencuci2 muke yg aku beli kt tesco tu..termasuk minyak rambut yg aku bawak dri malaysia..memang marah gak aku time tu..die kate kalau nk lepas kene bayar 1900baht "RM190"..mls nk cite panjang..aku bla je tunggu flight..so nasihat aku..korang jgn lah shopping barang2 mcm shampoo & pencuci muke..memang kene rampas..harga memang kalau korang tengok murah gile..tpi kene tahan..lebih baik jgn x beli dari kene rampas..

___________________________________________________________________________________

bajet belanja di krabi tak termasuk flight & hotel..

so total aku bawak duit 19220baht..bersamaan dalam "2000 ringgit"..belanja mkn,minum,massage,tour,shopping abes dlm 15000baht..lebih kurang RM1500..blek ade lebih dlm RM450..lepas untuk 2 org 4h 3m..sebenanye boleh jimat lagi..aku kire belanja ganas jugak kt sane..mkn hebat2..pendapat aku..nak selesa..1 kepala standby dlm RM800 - RM1000 lah..memang heaven kt sane..ape pun kene pandai tawar menawar..

___________________________________________________________________________________

ni beberapa gamba yg sempat aku snap:























#saya sudah trip ke krabi 3 kali..so kalau anda perlukan guide ape2..insyaallah saya boleh bantu..boleh pm saya di FB - www.facebook.com/imal.cnp

14 comments:

Marionette Doll said...

tq utk anggaran bajet ! going there this Nov!

Anonymous said...

PERHH..MMG BEST...NK PG BULAN NOV NI..TIKET DPT MURAH..CUMA NK TYA HOTEL AP MGINAP KT SANA?

Anonymous said...

Salam. Just nk share, setahu saya mcD kat krabi non-halal..

nadiya said...

tq atas info..tp pelik kan dkt airport tu sbb kene bayar if nak bawak shampoo etc tu..saya keje kt klia 2..kami tk lah plak di ajar utk mintak duit ni..cuma suggest kan pax untuk check in barang tsebut..

~iMaL Rich RZ318~ said...

saya 28 december ni akan ke krabi lagi skali..3 kali da tahun ni..so ikot pengalaman saya..kat sana belanja x de lah mahal sgt..janji pandai saving..kalau nak beli barang tu..kene pandai tawar harga..kalau x tawar.memang kene tekan harga..hotel yg paling best dan murah..anda boleh try "ao nang goodwill" boleh booking melalui agoda..hotel ni best..bersih.service puas hati,lepas tu senang nak kemana..kedai mkn byk..

untuk mcd tu saya pernah gak mkn mase 1st time dtg..tpi bile da balik malaysia..kawan saya kata x halal..so next saya x mkn da..hehe..ape2 info anda boleh add saya di fb..mungkin saya boleh sharing pengalaman..

fb - www.facebook.com/imal.cnp

anmanina said...

Tumpang tanye, sesiapa penah pegi krabi around bulan sept/okt x? Low season tu hujan nya kerap sgt ke. Ke Ok je utk jalan2 esp pegi pantai/ pulau. Ada bw Anak kecil.tq

anmanina said...

Atau nov/ dec. Tq ๐Ÿ˜Š

~iMaL Rich RZ318~ said...

biase kalau krabi ni nak pergi dalam tengah bulan cuaca cantik..saya baru pergi bulan 12 lepas kali ke 3..sambut ney year kat sane..cuaca kat sane mendung..hujan kadang2..so trip kali ni saya x amek package ke pulau..sebab air tinggi..takot ape2 jadi..nak berlepas flight pun cuaca buruk jugak..better pergi dlm tengah bulan..mei atau jun..rugi kalau pegi sane x amek package ke pulau2 die..

Anonymous said...

salam,
tumpang tanye..if saya booking hotel dekat krabi town,senang x agak2nya nak jalan?plan nak pegi end of this month..

cxk shira said...

Bulan 6 cuaca ok lg tak? Boleh ke buat aktvti snokling utk bulan 6 tu?

Anonymous said...

Assalamualaikum saudara..

terima kasih atas perkongsian. Tapi sy nak tanya.. untuk sewa boat ke phiphi island tu.. trmasuk dengan ke bamboo island dan aktiviti laut ke? atau yg tu.. mereka akan bg extra charges?

tq..

~iMaL Rich RZ318~ said...

Package phi phi island..die akan bawak 5 pulau..termasok bamboo island..bamboo island 1st destination die akan stop..jumaat ni sy akan flight ke krabi lgi..ape2 sy akan update yg latest nanti..follow fb saya..

~iMaL Rich RZ318~ said...

Package phi phi island..die akan bawak 5 pulau..termasok bamboo island..bamboo island 1st destination die akan stop..jumaat ni sy akan flight ke krabi lgi..ape2 sy akan update yg latest nanti..follow fb saya..

~iMaL Rich RZ318~ said...

Package phi phi island..die akan bawak 5 pulau..termasok bamboo island..bamboo island 1st destination die akan stop..jumaat ni sy akan flight ke krabi lgi..ape2 sy akan update yg latest nanti..follow fb saya..

Aku adalah aku

My photo
name - muhamad ikmal bin zahari, nickname - iMaL, birthday - 18 april 1988, status - in engaged, hobby - playing guitar,travel, work - leadcom SDN BHD shah alam, bossventure.com talent - guitar player (lead,bass,rythem),drummer, personality - friendly,happy, dislike - waste money,fighting, facebook - imal_starlight@yahoo.com